Makkelijk besparen

print artikel 

Maak er een gewoonte van

We kunnen veel doen om minder energie te gebruiken. Heel belangrijk is: goed letten op gedrag. Op die manier kunt u flink besparen op de energierekening.

Iedereen weet dat het energieverbruik in woningen omlaag kan door goed te isoleren. Daar is Ymere druk mee bezig. In 2025 heeft 80 procent van onze woningen minimaal energielabel B. Wilt u daar niet op wachten? Mogelijk kunt zelf dubbelglas of zonnepanelen aanvragen in de Y-store. Of dat kan, hangt af van waar u woont. Lukt het nog niet voor uw woning, dan kunt u wel uw interesse aangeven.

Gewoontes veranderen
Wat niet iedereen weet, is dat isoleren of zelf energie opwekken maar een eerste stap is. Gedrag speelt ook een grote rol. Wie zijn gewoontes verandert, ziet dat direct terug op de energierekening. Maar wat kunt u veranderen aan uw gedrag en hoeveel geld levert dat op? Zes op de tien leden van het Digitaal Huurderspanel vindt het een goed plan als Ymere huurders daarbij helpt.

Honderden euro’s
Uw gedrag veranderen kan gaan om simpele dingen, zoals het licht uitdoen als je een kamer verlaat. Of het raam sluiten als de verwarming aanstaat. Probeer het eens, en maak er een gewoonte van. Het kan u honderden euro’s per jaar opleveren. In sommige plaatsen kunt u ook advies krijgen voor uw eigen woning.

Duurzame bakfiets
Ymere kijkt ook goed naar het eigen gedrag. We zijn bijvoorbeeld overgestapt op ledlampen, gebruiken zo min mogelijk papier en pakken vaker de fiets. Een leuk nieuwtje: vanaf volgend jaar gebruiken onze servicemonteurs waar het kan elektrische bakfietsen in plaats van auto’s. Ze hebben de bakfietsen uitgeprobeerd in Amsterdam-Noord en wat bleek: ze zijn sneller ter plaatse, kunnen gemakkelijk parkeren en rijden nog zuinig ook. We gaan de bakfietsen gebruiken voor kleine reparaties in woningen die moeilijk bereikbaar zijn met de auto.

Meteen beginnen

Energie besparen is vooral een kwestie van doen. En soms ook van laten. Kleine veranderingen kunnen veel geld opleveren.

Lees verder