Makkelijk besparen

print artikel 

Meteen besparen? Dat doet u zo.

Energie besparen is vooral een kwestie van doen. En soms ook van laten. Deze kleine veranderingen leveren veel geld op. Kijk voor meer tips op www.milieucentraal.nl.

Verwarming laag

Bent u overdag weg? Zet de verwarming dan op 15 graden. Dat scheelt € 130,- per jaar. Bent u thuis? Probeer de verwarming dan eens een graad lager te zetten. Dat went snel en scheelt al snel € 70,- per jaar. Als u de thermostaat een uur voordat het slapen gaan op 15 graden zet, bespaart u gemiddeld nog eens € 15,- per jaar.

Korter douchen

Warm water voor de badkamer en keuken is goed voor bijna 20 procent van de gasrekening. Korter douchen (niet meer dan 5 minuten) scheelt veel. Denk ook eens aan een waterbesparende douchekop. Het waterverbruik staat op de verpakking, kies voor een douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat.  

Stekkers eruit

Sommige apparaten gebruiken stroom als ze aan staan. Zet de tv, computer en modem uit als u ze niet gebruikt. Haal ook de oplader van uw mobiel uit het stopcontact. Zo bespaart u wel € 90,- per jaar.

Zuinige lampen

Ledlampen zijn in de winkel duurder dan andere lampen maar ze gebruiken veel minder stroom. Wel 75 tot 85 procent. Dat is dus snel terugverdiend. Doe lampen uit als u de kamer verlaat. Ook dat scheelt.

Ventileer goed

Droge, schone lucht verwarmt sneller dan vochtige, vervuilde lucht. Als u elke dag 15 tot 30 minuten de ramen openzet én de hele dag ventileert door schone roosters, dan bespaart u ongeveer € 50,- per jaar.

Een goede gewoonte

We kunnen veel doen om minder energie te gebruiken. Belangrijk is: goed letten op gedrag. Dat doen we ook bij Ymere.

Lees verder