Aanpak woningnood

Grote vraag naar sociale huurwoningen

Heel veel mensen staan te springen om een sociale woning. De wachttijden zijn enorm. ‘We kunnen de woningnood nooit helemaal oplossen, maar we kunnen er wel veel aan doen.’ Dat zegt manager Verhuur en Verkoop Caroline Nolet. We vragen haar wat Ymere het afgelopen jaar heeft gedaan om meer mensen te helpen aan een betaalbare huurwoning, die past bij hun inkomen, levensfase of levenssituatie.

Bouwen, bouwen, bouwen. Dat lijkt een logische oplossing. Gebeurt dat ook?
De komende jaren bouwen we 1800 nieuwe woningen. Maar dat kost veel geld en ook veel tijd. Nieuwbouw heeft de afgelopen jaren stilgelegen door de crisis. Nu duurt het even voordat de ‘nieuwbouwmachine’ weer op gang komt, want er zijn veel voorbereidingen nodig. Gelukkig zijn er ook snellere manieren om sociale huurwoningen beschikbaar te krijgen.

Dat klinkt interessant. Wat doet Ymere dan nog meer?
Er wonen veel mensen in een woning die niet meer bij ze past. Als de kinderen uit huis zijn, is een woning te groot. Terwijl een jong gezin juist in een veel te kleine woning woont. Maar verhuizen doe je niet zomaar. Daarom helpen we onze huurders om een betere woning te vinden die beter past bij hun levenssituatie. Als trappen lopen lastig wordt, kunnen ouderen bijvoorbeeld naar een benedenwoning of een woning met lift. En mensen die iets meer zijn gaan verdienen krijgen voorrang bij een woning in de vrije sector met een huur tussen 710 en 1000 euro per maand. Hun sociale huurwoning komt dan vrij voor mensen met een lager inkomen. Vorig jaar hebben we in totaal 322 huurders geholpen om te verhuizen naar een woning die beter bij ze past.

Wat vinden huurders ervan als Ymere helpt om een andere woning te vinden?
Ze reageren enthousiast. Vaak willen ze wel verhuizen, maar weten ze niet goed wat de mogelijkheden zijn. We hebben er ook allerlei speciale regelingen voor. In Haarlem is net de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’ gekomen voor ouderen die willen verhuizen. Zo helpen we mensen om fijner en passender te wonen.

Met die regelingen hebben dus honderden mensen een sociale huurwoning gevonden die beter past bij hun situatie. Dat is veel - maar nog niet genoeg.
We doen nog meer. We zijn ook streng bij woonfraude. Er zijn mensen die hun sociale huurwoning aanhouden en voor veel geld onderverhuren. Of ze verhuren hun woning veel te vaak via Airbnb. Dat is gewoon niet eerlijk en het veroorzaakt vaak overlast. Onze controleurs gaan ook ’s avonds op pad en dat heeft succes. In 2017 hebben ze 340 gevallen van woonfraude opgespoord. De woningen die vrijkwamen konden we verhuren aan mensen die aan de beurt zijn.

Ymere verkoopt soms ook woningen. Dat is toch raar als er zo veel vraag is naar die woningen?
We hebben daar goede redenen voor en we denken goed na welke woningen we verkopen. We verkopen woningen met een te hoge huur of waarvan het onderhoud heel duur is, zoals monumentale panden. Dat geld kunnen we beter aan heel veel andere woningen uitgeven. En we verkopen woningen die ver weg staan. Zo hebben we laatst nog woningen verkocht in Lelystad omdat die gemeente buiten ons werkgebied valt. Soms bieden we ook woningen te koop aan in wijken met alleen maar sociale huurwoningen. Want gemengde wijken zijn fijner en zo kunnen huurders die willen kopen in hun eigen wijk blijven.

Wat doet Ymere met het geld van die verkoop?
Dat gebruiken we om nieuwe woningen te bouwen en voor het verbeteren en verduurzamen van bestaande woningen. Als we het benodigde bedrag hebben gehaald, stoppen we met de verkoop. In 2017 dachten we dat we 588 woningen moesten verkopen, maar bij 475 woningen waren we er al. Dat is fijn, want we verkopen echt niet meer woningen dan nodig is. 

Caroline Nolet was manager Verhuur en Verkoop bij Ymere. Per 1 mei 2018 is zij directeur-bestuurder van Woningstichting Nieuwkoop.

Verhuizen binnen de Metropoolregio Amsterdam

Een woning die beter past bij uw levenssituatie. Misschien staat die wel in een andere gemeente dan waar u nu woont. Nu is verhuizen over gemeentegrenzen nog niet zo makkelijk. Wij vinden dat dat anders kan.

Een andere woning vinden via onze voordeelregelingen en HuisjeHuisje

Ben u op zoek naar een woning die beter past bij uw wensen? Kijk dan eens naar onze voordeelregelingen waarbij u in sommige gevallen voorrang krijgt op een andere sociale huurwoning. Vindt u het moeilijk om zelf op zoek te gaan naar een andere woning, dan helpen we u hierbij. U kunt ook met woningruil een passende woning vinden. De app HuisjeHuisje helpt daarbij. Heel veel mensen hebben hem al op hun telefoon.