Verbeteren kwaliteit woningen

Woningen afbreken of renoveren?
Dat hangt ervan af

Woningen slijten. Net als kleren of speelgoed of gereedschap gaat een woning niet eeuwig mee. Je kunt er wel voor zorgen dat een woning zo lang mogelijk goed blijft. Dat doen we met dagelijks en gepland onderhoud: houtrot herstellen, een likje verf, scharnieren van deuren en ramen repareren, dat soort dingen. Maar na verloop van tijd is er meer nodig.

Lastige vraag
Gaan we de woningen renoveren of breken we ze af en bouwen we op die plek iets nieuws? Die lastige vraag speelt telkens weer bij woningen die echt niet meer van deze tijd zijn. Omdat woningindeling niet meer voldoet. Of omdat ze vochtig zijn en niet meer warm te stoken.

Altijd renoveren als het kan
Als woningen écht op zijn, dan breken we ze af en bouwen we op die plek nieuwe sociale huurwoningen. Maar overal waar het kan, kiezen we voor renoveren. Want daarmee kunnen we de huren het best betaalbaar houden. Het is ook duurzamer, want de woning blijft behouden. Bovendien gaat een renovatie sneller. Bewoners kunnen na een paar maanden weer terug in hun woning. Als we woningen afbreken en nieuwe bouwen, moeten we andere sociale huurwoningen zoeken voor de bewoners. Dat neemt veel meer tijd en maakt de wachttijden alleen maar langer.

Met drie voorbeelden leggen we uit welke keuze we op die plek hebben gemaakt. 

Merkelbach 
in Amsterdam

In Bos en Lommer in Amsterdam zijn ruim 200 sociale woningen gerenoveerd. Huurders konden na de renovatie terugkomen in hun eigen of een andere sociale huurwoning.Lees verder

Vijfhuizen in Haarlemmermeer

In Vijfhuizen in de Haarlemmermeer breken we 20 kleine seniorenwoningen af. Op die plek bouwen we 35 sociale huurwoningen die geschikt zijn voor ouderen en starters. Mensen uit het dorp krijgen voorrang.


Lees verder

Delftlaan-Zuid in Haarlem

Eigenlijk zouden we de portiekflats van Delftlaan-Zuid in Haarlem afbreken. Maar uiteindelijk is toch gekozen voor renovatie van de 120 sociale huurwoningen. Het is bijna klaar. De gerenoveerde woningen zijn veel comfortabeler en de huur is toch betaalbaar gebleven.

Lees verder