Merkelbach: renovatie in een monument

'Dit wil je toch
behouden?'

Twee woongebouwen met 204 woningen in Bos en Lommer zijn gerenoveerd. Dat was nog best lastig omdat de panden een gemeentelijk monument zijn. Architect Ben Merkelbach ontwierp de gebouwen in de jaren 30. Ze zijn prachtig, maar inmiddels moest er wel iets aan gebeuren. En dus maakte Ymere een plan voor renovatie. Want gebouwen met zoveel sociale huurwoningen willen we natuurlijk behouden.

Slechte isolatie
‘Het zijn echt prachtige woongebouwen, met een industriële uitstraling’, vertelt regiomanager Kim Ronner (links op de foto). Bijzonder vindt ze het trappenhuis met ‘wokkeltrappen’ die langs elkaar heen draaien. Zo delen maar drie of vier woningen dezelfde trap. ‘Er waren steeds meer technische mankementen die we met dagelijks en gepland onderhoud niet meer goed kregen’, vervolgt ze. ‘Bewoners klaagden over de slechte isolatie. Er waren problemen met vocht en schimmel en er was veel geluidsoverlast.’

Het zijn als het ware nieuwbouwwoningen in een monument

Veel comfortabeler
In een monument mag je niet zomaar iets veranderen. Aan de buitenkant mag je bijvoorbeeld geen isolatie aanbrengen, dus dat deden we in de woningen zelf. De kamertjes werden wel iets kleiner, maar het is er nu veel comfortabeler. En de energierekening een stuk lager. ‘Het zijn als het ware nieuwbouwwoningen in een monument’, zegt Kim Ronner. Van de woningen die overbleven zijn er 72 verkocht, de andere 136 blijven sociale huurwoningen. Om de verkoopprijs betaalbaar te houden, zijn die casco opgeleverd, dus nog zonder keuken en badkamer. Waarom Ymere soms woningen verkoopt, kun je hier lezen.

De wokkeltrap met boodschappenmandje.

Een fijne buurt
Veel bewoners kozen ervoor om na de renovatie terug te keren, omdat ze het een fijne buurt vinden. Ben Schuurman Hess (rechts op de foto) woont hier al vanaf 1982 en maakte gebruik van de mogelijkheid om naar een gerenoveerde woning op een lagere verdieping door te schuiven. Zo hoefde hij maar één keer te verhuizen. ‘We zijn er echt op vooruit gegaan’, zegt hij. ‘Door de cv is het overal lekker warm en we horen nog amper wat van de buren dus de isolatie heeft zijn voordelen. Alles zit weer netjes in de verf en er zitten ook aansluitingen voor computers, dat is handig.’

Als laatste het groen
De renovatie is klaar. Alles is met oog voor detail opgeknapt. In alle trappenhuizen zitten bijvoorbeeld weer de ouderwetse boodschappenmandjes. Als laatste wordt voor de zomer nog het groen rondom de gebouwen aan de Louise de Colignylaan, de Juliana van Stolberglaan en de Bestevaerstraat opgeknapt. En dan kan dit monument weer jarenlang mee.