Huurverlaging

Blij met een huurverlaging

Net als alle prijzen gaan ook de huren jaarlijks omhoog. Niet iedereen krijgt dezelfde huurverhoging. Dat hangt af van de hoogte van de huur: hoe hoger de huur, hoe lager de huurverhoging. Toch kunnen de woonlasten voor huurders soms te ver oplopen. Een huurverlaging kan dan uitkomst bieden. In dit artikel vertellen twee huurders over hun ervaringen.

"Ik houd nu iedere maand net wat meer over."

Edith van Zanden

Edith van Zanden is 57 jaar en woont in een eengezinswoning in Almere. Jarenlang werkte ze met veel plezier in de thuiszorg, maar daar moest ze mee stoppen toen ze problemen met haar rug kreeg. Ze heeft zich daarom in 2010 laten omscholen tot archiefmedewerkster, maar het vinden van werk in de archiefwereld is niet makkelijk. Na haar omscholing had ze verschillende tijdelijke banen, maar nu ontvangt ze een uitkering van de gemeente. Omdat ze graag wil werken, loopt ze momenteel stage in een kringloopwinkel.

Brief van de gemeente
Met haar bijstandsuitkering en huur van meer dan 640 euro bleef er voor Edith niet veel geld over voor andere zaken. Doordat ze goed op de kosten lette, redde ze het altijd precies. Maar haar financiële situatie was wel krap. Edith was dan ook aangenaam verrast toen ze vorig jaar een brief kreeg van de gemeente Almere. Daarin vroeg de gemeente of deze haar inkomensgegevens aan Ymere mocht geven, zodat ze een huurkorting kon krijgen. Edith vertelt: “Natuurlijk heb ik gelijk ingestemd met het verzoek van de gemeente. Zo’n kans mag je niet laten liggen. Ik was erg blij met die brief.”

Schaamte is niet nodig
Volgens Edith heeft de gemeente Almere vorig jaar aan veel mensen een brief gestuurd, maar reageerde lang niet iedereen. Ze denkt dat dit komt doordat sommige mensen zich schamen voor hun financiële situatie. Edith: “Die mensen lopen nu een huurverlaging mis. Dat is ontzettend jammer. Als je in de bijstand zit, dan heb je daar niet voor gekozen. Je hoeft je nergens voor te schamen.” De huur van Edith ging uiteindelijk 40 euro omlaag. Doordat er iets veranderde in haar huurtoeslag bleef daar ongeveer 20 euro van over. Edith: “Door mijn huurverlaging kan ik nu af en toe eens wat leuks doen, zoals iets drinken op een terrasje. Dat betekent veel voor me.”

"De huurverlaging die we kregen komt goed van pas!"

Cor Bergman

Cor Bergman (71) woont samen met zijn vrouw Annie in een 55+ complex in Almere. Na een leven lang hard werken, onder meer als slachterijmedewerker, ging hij in augustus 2013 met pensioen. Dat betekende dat hij veel vrije tijd kreeg. Tijd die hij en zijn vrouw graag doorbrengen in de natuur, want Cor en zijn vrouw zijn echte buitenmensen. Maar de pensionering van Cor betekende ook een veel lager inkomen.

Minder inkomen na pensionering
Toen Cor een paar jaar geleden de brief over zijn huurverhoging kreeg, las hij daar ook in dat hij een verzoek kon indienen voor een huurverlaging. De Almeerder vertelt: “Omdat mijn inkomen door mijn pensionering sterk was gedaald, bleef er maandelijks veel minder geld over. Toen ik eenmaal wist dat ik een huurverlaging kon aanvragen, heb ik dat gelijk gedaan. Al snel kreeg ik bericht van Ymere dat ze mijn huur gingen verlagen.” De huurverlaging die Cor kreeg, is ongeveer 15 euro per maand. Hij is daar heel tevreden mee, want iedere euro is er één, zo zegt hij. “Op jaarbasis houden we nu 180 euro meer over. Dat is een heel mooi bedrag, dat we goed kunnen gebruiken.”

Hoe kom ik in aanmerking voor huurverlaging?

Er zijn twee manieren waarop u een huurverlaging kunt krijgen.

1. De huurverlaging uit het verhaal van Edith: u hoeft zelf niets te doen
U komt in aanmerking als u meerdere jaren achter elkaar een inkomen heeft op bijstandsniveau en een huur boven een bepaalde huurgrens. De huurgrenzen voor 2019 zijn: € 607 voor één- of tweepersoonshuishoudens en € 651 voor driepersoonshuishoudens of meer.

Deze regeling biedt Ymere samen met de gemeenten aan. Net zoals huurster Edith hoeft u hiervoor zelf niets te doen. Als u in 2019 in aanmerking komt voor huurverlaging, dan heeft u in de tussentijd al een brief ontvangen van de gemeente. Huurders uit Haarlem en omstreken die in aanmerking komen voor huurverlaging krijgen later dit jaar een brief van de gemeente.

2. De huurverlaging uit het verhaal van Cor: zelf aanvragen bij Ymere
Soms kunt u een verzoek om huurverlaging doen. Dat kan het hele jaar door. Het kan zijn dat uw inkomen is gedaald en u daardoor recht heeft op huurtoeslag. Maar de huurprijs is te hoog om huurtoeslag aan te vragen. Als dit bij u speelt, dan kunnen we uw huur verlagen. Op toeslagen.nl kunt u dit narekenen.

Om een aantal anderen redenen kunt u ook een verzoek om huurverlaging doen. Op onze website leest u ook hoe u huurverlaging kunt aanvragen.