Verduurzaming woningen

Verduurzamen van uw woning? Dat pakken we zorgvuldig aan.

De overheid wil dat alle Nederlandse huizen in 2050 aardgasvrij zijn. Maar hoe gaat dat gebeuren? Dat is nog allemaal heel onzeker. Toch gaan de ontwikkelingen snel, want de eerste woningen zijn al van het gas af. Moet u nog wel een nieuw gasfornuis kopen als het oude kapot gaat? Veel huurders vragen zich af wat hen te wachten staat en wanneer. We zetten de zaken graag op een rij voor u.

Huizen van het gas halen, duurt nog tientallen jaren
Het aardgasvrij maken van huizen duurt tientallen jaren en verloopt zeer geleidelijk. Het is een grote uitdaging om het doel van 2050 te halen, want bij veel huizen is het niet makkelijk om ze aardgasvrij te maken. Vastgoedadviseur Pablo van de Laan: “In Amsterdam is het in een kwart van de buurten mogelijk om woningen aardgasvrij te maken door de aanleg van stadverwarming. Dat is een bewezen techniek, maar in veel buurten is het aanleggen van stadsverwarming onmogelijk. Het is nog niet helemaal duidelijk welke oplossingen daarvoor moeten komen.”

Er zijn nog onvoldoende bewezen alternatieven
Naast stadsverwarming zijn er nog geen andere bewezen alternatieven voor aardgas. Bedrijven zijn momenteel volop aan het experimenteren met allerlei methodes, maar op dit moment zijn die nog geen goed alternatief. Voor ons staat voorop dat huurders niet met hoge kosten te maken mogen krijgen. Eerst maakt Ymere nu werk van het beter isoleren van alle huizen. Dat doen we omdat het belangrijk is dat aardgasvrije woningen minder energie gebruiken. En zoals iedereen weet: hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe lager het energiegebruik.

Op het dak wordt isolatiemateriaal geplaatst.

Het begint met betere isolatie
Een betere isolatie is bijvoorbeeld mogelijk door het isoleren van dak, gevel en vloeren, dubbel glas, het opvullen van spouwmuren, enzovoorts. Als uw huis goed is geïsoleerd, dan heeft u daar voordeel van. Pablo van de Laan: “Met een betere isolatie zijn flinke besparingen mogelijk op het energieverbruik. Zelf kun je daar ook voor zorgen, door bewust om te gaan met energie. Ook dat draagt dat bij aan het verminderen van je woonlasten.” Het beter isoleren van huizen is iets waar Ymere al langere tijd mee bezig is. In de periode 2020-2025 willen we dat echter versneld gaan doen, zodat onze woningen eerder klaar zijn voor een aardgasvrije toekomst.

Versneld isoleren door handige aanpak
Om zoveel mogelijk huizen in korte tijd beter te isoleren, hebben we een handige aanpak bedacht. We gaan het verbeteren van de isolatie namelijk combineren met normaal onderhoud. Stel dat uw kozijnen geschilderd moeten worden. Dat kunnen we dan bijvoorbeeld combineren met het plaatsen van dubbel glas. Zo slaan we twee in vliegen in één klap. Woningen die de komende jaren geen onderhoud nodig hebben, pakken we ook aan. Deze aanpak leggen we vast in een plan, dat eind dit jaar klaar moet zijn. Dit plan maken we samen met onze vaste partners (co-makers). Zo willen we versneld zorgen voor beter geïsoleerde huizen, waarin u fijn en comfortabel woont. Tegelijkertijd proberen we de stijging van woonlasten te beperken.  

In de buitenmuren wordt spuitisolatie aangebracht

Wat moet u nu doen?
Voorlopig kunt u rustig afwachten. Als er meer duidelijkheid is, dan ontvangt u daarover vanzelf bericht. En uiteraard is uw stem belangrijk. Pablo van der Laan: “Als we in de toekomst een wijk aardgasvrij willen maken, dan doen we dat niet zomaar. We zullen vooraf uitgebreid overleggen met alle bewoners." En om terug te komen op een van de eerste vragen in dit artikel: wat nu als u een nieuw fornuis nodig hebt, omdat uw oude stuk gaat? “Denk dan eens aan een inductiekookplaat. Dat is veiliger dan gas en kookt minstens zo goed. En dan bent u ook in de keuken klaar voor de toekomst."

De rol van de gemeente

In Nederland moeten in 2030 ongeveer 1,5 miljoen gebouwen van het gas af zijn gehaald. Dat is ongeveer 20% van de gebouwde omgeving, die voor een groot gedeelte uit woningen bestaat. Daarom moeten gemeenten uiterlijk in 2021 een routekaart opleveren. In deze routekaarten geven ze meer duidelijkheid over welke wijk wanneer van het aardgas af moet.

De komende jaren worden er al een paar wijken aangewezen om van het gas af te gaan. Speelt dit bij u in de wijk? Dan zal de gemeente u hier over informeren. Zij hebben de regie.

Nieuwbouwwoningen
Bij nieuwbouwwoningen is het anders. Vanaf 1 juli 2018 worden nieuwbouwwoningen al niet meer aangesloten op het gas, maar op alternatieve energiebronnen. Kijk hier voor meer informatie over alternatieve energiebronnen.

Zo kunt u zelf besparende energiemaatregelen nemen

Bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn om zonnepanelen aan te schaffen? Ymere werkt samen met Iederzon. Dit bedrijf is de specialist die zonnepanelen verhuurt aan onze huurders. Neem een kijkje op www.iederzon.nl voor meer informatie. Bellen kan ook via 088 311 0 311. 

Gratis advies van een energiecoach. U krijgt praktische tips waarmee u direct en makkelijk energie kunt besparen. De energiecoaches zijn nog niet in alle woonplaatsen actief. Kijk op onze website of u binnen uw woonplaats een afspraak kunt maken met een energiecoach.